Проучване на УЕФА показва, че пандемията от КОВИД-19 е струвала на клубовете от Европа 7 милиарда евро в рамките на два сезона.

Въпреки това, заплатите на футболистите в топ-отборите са нараснали с 2 процента до 11.9 милиарда евро през изследвания период. Клубовете от елита на Европа претърпяха загуба от 4 милиарда евро (4,52 милиона долара) за 2021-а година, докато в предишната година са били 3 милиарда, пише "Тема:Спорт".

Най-голямата част от загубите идват от празните стадиони, като приходите от продажбата на билети са паднали с 88 процента през сезон 2020/21. Приходите от трансфери също са се смалили, но с 40 на сто. В този анализ на УЕФА са попаднали 724 клуба от 54-те първи дивизии на страните на континента.

Във финансовия анализ се уточнява, че 900 милиона евро е сумата, която притежателите на ТВ-права не са платили поради невъзможност да ги набавят, докато спонсорските приходи са спаднали с 1,7 милиарда евро.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин обаче заяви, че има причина за оптимизъм и това е завръщането на феновете по трибуните.